Bezienswaardigheden

 • De Alexanderplatz is een plein en verkeersknooppunt in het oostelijk deel van Berlijn. Dagelijks komen er meer dan 300.000 mensen. Het plein ligt in het stadsdeel Mitte en wordt in de volksmond Alex genoemd. Het plein is vernoemd naar Tsaar Alexander I. Vlakbij het plein bevindt zich een grote toeristische trekpleister, namelijk de Fernsehturm (televisietoren).Het Sony-Center is een multifunctioneel gebouw in het centrum van Berlijn. Het complex aan de Potsdamer Platz huisvest kantoren, winkels en horeca. Berlijn is een stad met een duidelijke historische achtergrond, maar ook met een moderne toekomstvisie. Het Sony-Center wordt door velen gezien als een van de topstukken van die moderne visie. Het gebouw heeft niet alleen een moderne uitstraling, ook de constructie is een gewaagd stuk techniek. Met name het dak van dit bouwwerk trekt veel aandacht, vanwege de fascinerende constructie. Het complex is opgebouwd uit zeven verschillende gebouwen: het Europese hoofdkantoor van Sony Corporation, het Forum, het hoofdkantoor van de Duitse spoorwegen, Filmhaus, Esplanade Residence, een bedrijfstoren aan Bellevuestraße en een bedrijfstoren aan de Philharmonie.
 • Het Deutsches Technikmuseum Berlin werd in 1982, onder de naam Museum für Verkehr und Technik in Berlijn geopend. Berlijn heeft al enige tijd de traditie om het technologische museum te hebben van Europa. Dat was ook het geval voor WO II en het gaat tot op heden door met die traditie. Het is een van de grootste techniekmusea ter wereld, ongeveer 50 000 m². De tentoonstelling gaat over: oldtimers, vliegtuigen, treinen, schepen, spoelen, coffers, juwelen, machines, computers, radio’s, camera’s, Dieselmotoren, stoommotoren, wetenschappelijke instrumenten, papiermachines en de drukpers.
 • Slot Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn en stamt uit de tijd van de Pruisische vorsten. Het werd gebouwd tussen 1695 en 1699 door Johann Arnold Nering in opdracht van Sophie Charlotte, de vrouw van kürvorst Friedrich III, die zich later liet kronen tot koning Frederik I van Pruisen. Al in 1701 werd het slot, dat eigenlijk bestemd was als zomerhuis voor Sophie Charlotte, uitgebreid door Johann Friedrich Eosander. Van 1707 tot 1712 werd het verder uitgebouwd met de Orangerie en de kenmerkende koepel. Tussen 1740 en 1747, toen Frederik de Grote er woonde, werd de nieuwe oostelijke vleugel gebouwd door Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff.
 • De Humboldt Universiteit te Berlijn (Duits: Humboldt-Universität zu Berlin) is de oudste universiteit van Berlijn. De universiteit is in 1810 opgericht onder het bewind van de Pruisische koning Frederik Willem III. In 1828 kreeg de universiteit de naam van de koning, waarna zij meer dan honderd jaar als Friedrich-Wilhelms-Universität door het leven ging. Haar huidige naam, Humboldt Universiteit, draagt de universiteit sinds 8 februari 1949.
 • Potsdamer Platz is een druk verkeersplein in het centrum van Berlijn. Het is genoemd naar de nabijgelegen stad Potsdam. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een levendige plaats, maar na de oorlog bestond het uit een grote puinhoop. In 1961 werd de Berlijnse Muur dwars over het plein aangelegd. Na de afbraak van de Muur in 1989 ontstond de grootste bouwput van Europa. Er werden vele nieuwe gebouwen neergezet op de lege vlakte die was ontstaan: o.a. het Daimler-Chrysler Quartier, het Sony-Center en de BahnTower, waarin de Deutsche Bahn gevestigd is.
 • De Brandenburger Tor (Brandenburger Poort) is een gebouw in Berlijn, gebouwd in 1788. De poort staat aan de Pariser Platz en vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum. Wie door de poort wilde, moest tol betalen. De eerste poort stamt uit 1734. In 1788 werd door architect Carl Gotthard Langhans op dezelfde plek een nieuwe poort gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem II. De poort is 26 meter hoog, 65,5 meter breed en 11 meter diep. Na de val van de Berlijnse Muur werd de Brandenburger Tor gerenoveerd.
 • De Berlijnse Muur bevond zich tijdens de koude oorlog om West-Berlijn (deel van de Bondsrepubliek) en scheidde op die manier West-Berlijn af van Oost-Berlijn en de rest van de DDR (communistisch Oost-Duitsland). De Muur is gebouwd door de Oost-Duitsers. Doel van de Muur was de vlucht van de DDR-bevolking naar West-Berlijn (en verder naar West-Duitsland) te stoppen. In propaganda van de Oost-Duitse regering werd de Muur echter de “Antifascistische Schutzwall” genoemd en was het doel om de ‘kapitalistische fascisten’ tegen te houden.
 • Station Berlin Zoologischer Garten (ook wel kort Bahnhof Zoo genoemd) is een station in het centrum van Berlijn. Het was het centrale station van West-Berlijn gedurende de Koude Oorlog en na de hereniging bleef het na 1990 het belangrijkste station voor het westelijk deel van het centrum tot aan de opening van het station Berlin Hauptbahnhof op 28 mei 2006. Het station ligt aan aan de Hardenbergerplatz, vlak naast de Berlijnse dierentuin (Duits: Zoologischer Garten) in een park dat Großer Tiergarten heet. Op de Hardenbergplatz is tevens Berlijns grootste stadsbusstation.
 • Kaufhaus des Westens (KaDeWe) is een Duits warenhuis. Het bevindt zich in de Tauentzienstraße, op de hoek van de Wittenbergplatz, in het Berlijnse stadsdeel Schöneberg, dicht bij de Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche in het centrum van de stad. Het is het grootste warenhuis op het Europese continent met ongeveer 60.000 m² verkoopoppervlak en meer dan 380.000 verschillende artikelen, meestal van de wat luxere soort. Het is net iets groter dan Harrods in Londen. Het bedrijf werd in 1907 door Adolf Jandorf gesticht. Het door de architect Emil Schaudt ontworpen warenhuis werd in in april 1907 geopend. Het warenhuis is in bezit van KarstadtQuelle AG.
 • Het Olympiastadion ligt in het westen van Berlijn, in het district Charlottenburg-Wilmersdorf. Het stadion is onderdeel van het grote Olympiagelände (voorheen ‘Reichssportfeld’), waartoe verder behoren: Sportforum, Olympisch hockeystadion, Olympisch Zwemstadion, Reitstadion, de Waldbühne, het 1-Meiveld, de beroemde Klokketoren en zendmast. Eerder stond op dezelfde plaats het Duitse Stadion, dat op zijn beurt in 1913 gebouwd was op de plaats van renbaan Grunewald. Het Duitse Stadion was gebouwd voor de Olympische Spelen van 1916, die echter niet doorgingen vanwege de Eerste Wereldoorlog.
 • De Botanischer Garten Berlin behoort met een oppervlakte van 43 hectare en circa 22.000 plantensoorten tot de grootste en belangrijkste botanische tuinen van de wereld en is de grootste in Europa. Organisatorisch behoort hij tot de Freie Universität Berlin. Met de botanische tuin is het “Botanische Museum” verbonden waarvan een verzameling geprepareerde planten, het “Herbarium Berolinense” en een vakbibliotheek onderdeel uitmaken. De Botanischer Garten Berlin werd in Berlin-Lichterfelde en Berlin-Dahlem in Berlijn tussen 1879 en 1910 onder leiding van Adolf Engler aangelegd. De botanische tuin werd opgericht om de plantensoorten uit de Duitse kolonies te onderzoeken.